ВОДА И ЗДРАВЕ

Вода и здраве

Вода и здраве

Водата е толкова естествена и леснодостъпна, но хората често пренебрегват нейното огромно значение за живота и здравето, които са неразривно свързани.
Тя е онзи незаменим елемент, който дарява живот на клетките, като участва в преноса на кислород и хранителни вещества до клетките на организма, в обмяната на веществата в организма, в поддържането на  телесната му температура. Водата пречиства от токсините и възстановява жизнеността на организма. Във всеки един организъм тя играе ролята на разтворител, на химичен реагент, на среда за извършване на химични реакции. Тя осигурява транспорта на източници на енергия, ензими, хормони, биологично активни вещества, но също и отнасянето на токсични крайни продукти на обмяната. Не малка е ролята и и като терморегулатор, а също и фактор за поддържане на определени обеми и налягане като кръвното, вътреочното, вътремозъчното и др.
Човешкото тяло съдържа около 70-75% вода при новородените до около 60% на средна възраст. Две трети от нея е вътрeклетъчно разположена. Тя е разпределена неравномерно в отделните тъкани и органи, като най-висок е процентът в нервната – 84, следван от бъбреците (80), мускулите( 77), кожата (70). В мастната тъкан съдържанието й е най-ниско – едва 10%, поради което у хората с наднормено тегло общият процент е по-нисък в сравнение с този у слабите. Извънклетъчната вода участва в плазмата, лимфата, в състава на вътреочната, вътреставната течност, както и тази в перитонеалната, плевралната и перикардната кухина, в ликвора и др.
За да бъде постоянен обемът на телесните течности е необходимо да има баланс между приема и загубата на вода от организма. Последната се осъществява през отделителната система – средно около 1500 мл/24ч, чрез дишането – около 300 мл/24ч, чрез потта, както и невидими изпарения през кожата – 700-800мл/24ч.

Днес все по-често хората употребяват газирани напитки, забравяйки колко полезна и жизненоважна е водата. Предлагаме ви няколко от причините, поради които да пиете вода.

1. Освежава и подмладява кожата.
Днес жените полагат огромни усилия в грижата за кожата си и в усилието да съжранят жизнеността младостта и.  Често, обаче се пренебрегва водата като изключително ефикасно средство за подмладяване на кожата. Редовното пиене на вода увеличава жизнеността и подобрява тургура на клетките, овлажнява кожата отвътре, а не само в областта на епидермиса, повишава еластичността и предотвратява сухотата й.

2. Изчиства токсините от организма.
Водата има особено добър ефект върху стомашно-чревния тракт. На всички е известно, че бъбреците са естествен филтър на организма и правилното им функциониране е пряко обвързано с всекидневното количество изпита вода.

3. Та е важна за правилното храносмилане.
Водата не само предотвратява, появата на запек, но и участва пряко в усвояването и преработването на храната и в химическите реакции, свързани с тях. Въглехидратите и протеините, които организмът ни използва като основни енергийни източници, се пренасят по кръвоносната система именно чрез водата. А пак благодарение на нея преработените вещества се отделят при уриниране.

4. Понижава риска от инфаркт.
Установено е, че хората, които пият дневно поне по 5 чаши вода, са заплашени в много по-малка степен от инфаркт и сърдечни заболявания в сравнение с онези, които се ограничават до 2 чаши.

5. Регулира телесната температура.
Водата е чудесен охладител. След активни спортни занимания    често прибягваме към различни разхладителни обикновено сладки напитки. Обаче е установено, че водата има много по-добър терморегулиращ ефект, отколкото газираните напитки със (или без) захар.

6. Водата е важна за мускулите и ставите.
Водата е основният материал за образуването в телата ни на специална течност, която е своеобразен смазочен материал. Спортистите, особено онези, които практикуват силови спортове, знаят, че недостигът на вода в организма може да причини мускулни спазми. Дори вашите спортни занимания да се свеждат само до сутрешна гимнастика, помнете, че за да си спестите неприятните усещания, причинени от мускулните спазми, трябва да пиете вода преди и след тренировка.

7. Възвръща енергията.
Средно в горещите дни губим около 10 чаши телесни течности – чрез потенето, дишането, отделителните процеси. Дори най-лекото обезводняване може да причини намаляване на концентрацията, главоболие, раздразнителност и физическа отпадналост.
Затова водата е безспорно от жизнена необходимост за правилното функциониране на организма. Нивото на кислорода в кръвоносната ни система е право пропорционално на количеството пода, която изпиваме. Колкото повече кислород има в организма ни, толкова повече мазнини ще изгаряме, за да генерираме енергия.
И обратното – при недостиг на кислород ще преобразуваме по-малко мазнини в енергия. А оттам рискът да се чувстваме постоянно отпаднали и изморени е съвсем реален. Освен това мозъкът ни не може да функционира добре, ако кислородът, който достига до него чрез кръвта, е недостатъчен.

8. Намалява риска от инфекции.
Недостигът на вода в организма ни може да доведе да опасно заболяване – хронично обезводняване на клетките. Това на свой ред причинява понижаване на жизнения тонус и открива пътя към различни заболявания.

9. Изгаря мазнините и моделира мускулите.
Обезводняването води до забавено синтезиране на протеини, които са от огромна важност за процеса на натрупване на мускулна маса. Но той се нуждае от много енергия и затова трябва да бъде улесняван. В противен случай колкото по-малко калории изгаряме и превръщаме в енергия, толкова повече те ще се отлагат във вид на излишна подкожна мазнина на различни издайнически части от тялото ни.

10. Подобрява общото здравословно състояние.
Често лекарите съветват, да се поемат повече вода и течности, особено при грип или остро респираторно заболяване. Водата наистина сваля температурата, възстановява изгубените течности и изчиства натрупания слузест секрет. Пиенето на достатъчно вода е от жизнена важност не само в горещите дни и при спортни натоварвания, но и ако сме в среда с висока влажност, на голяма надморска височина, при прилошаване, диария. Не забравяйте обаче, че организмът ни може да усвои около 120 мл вода за 10 минути.
Пийте водата по-малко, но по-често, за да се усвоява водата и за да се хидратирате добре през целия ден. Хубаво е да заместите сутришното кафе или чай с повечко вода.
Най-добре приемайте водата преди и след хранене, по половин чаша вода на всеки половин час. Пийте вода дори когато не сте жадни и не забравяйте, че другите и алтернативни форми не заместват необходимостта от нея. Напротив след употреба на кафе, чай, сокове и др. вашето тяло се нуждае от двойно количество вода, за преноса и усвояването на други течности и храни.

водаКакво трябва да знаем при избора на вода

Чистата вода – това е електролит, това е енергия и информация, която тя носи.
Половината болести могат да се излекуват само с вода. Поемането на изобилно количество качествена вода забавя процеса на старенеето, предпазва от и облекчава страдания като артрит, камъни в бъбреците, запек, артериосклероза, затлъстяване, глаукома, катаракта, диабет, хипоглекемия и много други. Това е евтин метод и ще почуствате бързо подобрение, като пиете средно от осме до десет пълни чаши качествена дневно.

Изворна Вода
Изворната вода идва от подземни или наземни извори. Има различно минерално съдържание. Изворната вода е добър вариант за пиене, като се препоръчва да е с по-ниско минерално съдържание, от подземен извор и да има pH от 7.0 нагоре (вижте на етикета й).

Минерална вода
Минералната вода съдържа минерали или други разтворими вещества, които променят нейния вкус и й придават лечебна стойност. Въпреки качествата си, минералната вода не бива да се пие постоянно, както и не е добре да бъде съхранявана в пластмасови бутилки. Също така тя трябва да се комбинира и с друг вид вода, за да се балансира минерализацията в организма.

Филтрирана (пречистена) вода
С филтрирането на вода се премахват химикали, тежки метали, бактерии, вируси и др. За да бъде наречена една система пречистваща, то тя трябва да премахва над 99.75% от бактериите във водата. Най-популярните методи за пречистване на вода са:филтрите с активен въглен, филтрите с твърд водороден блок, пречистването чрез обратна осмоза.

Дестилирана вода
Дестилираната вода е чиста Н2О вода. Тя не уврежда тъканите, разтваря отпадъчните продукти от клетката и елиминира токсините. Дестилираната вода разтваря и неорганичните минерални вещества. Тя обаче, изсмуква в малки количества и органичен калций от организма, за което трябва да сме внимателни. Ако консумираме достатъчно плодове и зеленчуци,  няма опасност от този страничен ефект. Препоръчително е, при силно интоксикирани организми, да се консумира повече дестилирана вода в периода на пречистване. За да се коригират отрицателните качества на дестилираната вода, може да се изкисват различни билки и плодове във водата, чрез които тя може да стане органична. Не се препоръчва постоянната употреба на дестилирана вода, както и дестилирана вода, която е стояла дълго време в пластмасови бутилки.

Протиева вода
За да пречистите вода в домашни условия можете да използвате хладилник и да „произведете“ т.нар. протиевата вода, която  е пречистена до 80 % от всички вредни примеси, леки и тежки изомери, притежава очистителни свойства и се усвоява най-лесно от организма.

Чешмяна вода
Източниците, от които идва водата в чешмите ни, са подземни води или наземни източници: язовири, езера или реки. Водата от тях преминава през пречиствателни станции, в които се филтрира и пречиства допълнително чрез химикали. Въпреки това, в нея съществуват определени количества допустими, според законодателството, замърсители.

Препоръки
·         Пийте алкална вода.
·         Комбинирайте изворна, минерална, пречистена водас  високо pH(над 7.0).
·         Поставяйте водата в стъклен съд.
·         Поставяйте водата на слънце – така приемате в тялото си слънчева вибрация.
·         Пийте вода,когато сте жадни.
·         По време на хранене не пийте вода, за да не се разреждат стомашните сокове. ·         Препоръчително е да пиете вода 15 минути преди или 2-3 часа след хранене.

Всеки човек има нужда от различно количество вода на ден, в зависимост от това каква дейност извършва, на каква възраст е, колко килограма тежи.
Потребността ни от вода и течности е различна и зависи от много фактори – тегло, възраст, начин на живот, активно ежедневие, хранене. Потребностите от вода при мъжете са по-големи от тези на жените, поради разлики в телесната маса и телесния състав.
Мъжете обикновено консумират повече вода от жените. Течностите не са добър заместител на водата. Газираните напитки, кафетата и соковете не може да заменят безценната здравословна сила на водата.

Водата е жизненоважна и за състоянието на кожата, косата и ноктите. Дехидратацията състарява кожата и води до по-бързо образуване на бръчки, лишава косата от блясък и еластичност.

Последни проучвания сочат, че водата помага срещу ежедневния стрес, на който са изложени хората. Едва 30% от хората осъзнават този факт, но последни проучвания на германски учени са категорични, че една студена чаша вода може да направи чудеса, след като сте се изнервили. Водата подобрява дейността на нервната система и засилва притока на кислород в кръвта – дейности, които се затрудняват, след като продължително се излагаме на стрес.

Водата отнема негативната енергия не само като я пием, но и като се  къпем. Според алтернативната медицина, водата отмива лошите чувства, негативните влияния, стреса, страха, енергийното замърсяване.

До какво може да доведе ниската консумация на вода?

Липсата на достатъчно вода в организма може да доведе до множество здравословни проблеми. Ето някои от тях:
Главоболие, световъртеж
Ниско или високо кръвно налягане
Проблеми с бъбреците и черния дроб
Храносмилателни смущения и надноремно тегло
Гастрит, язва, запек
Посърнала и състарена кожа

Около 40% от необходимата за организма ни вода, ние си добавяме от храната, която консумираме, особено от пресните плодове и зеленчуци. Останалото трябва да си го набавим под формата на чиста, прясна, минерална или изворна вода.
Основно и най-важно правило за всеки човек е да пие вода през целия ден, независимо дали изпитва жажда или не. Някои хора твърдят, че не харесват вкуса на водата или просто не са жадни. Това е поради качеството на водата и липсата на навик тя да се консумира, но колкото по-често пиете вода, толкова и повече ще ви се допива и ще се чувствате по-добре.
Ако не изпитвате жажда, си създайте навик да пиете на всеки един-два часа по една чаша вода. И не забравяйте Водата е Вашето здраве!