ТЯЛОТО НИ ЖАДУВА ЗА ВОДА

Тялото ни жадува за вода

Тялото ни жадува за вода

Всеки ден организмът трябва да получава не по малко от 2.5 литра вода (не кафе, чай, безалкохолни напитки или сокове) и малко сол, за да компенсира своите загуби от уриниране, дишане и потене. Важно е хората да знаят за функциите на водата в тялото във всички възрасти. Усещането за жажда се губи с възрастта. Разбирането, че приемането на чай, кафе, алкохол или безалкохолни напитки вместо чиста естествена вода може да задоволи нуждите на организма от вода, е елементарна грешка особено, ако човекът е подложен на ежедневен стрес. Вярно е, че тези напитки съдържат вода, но повече съдържат дехидратиращи субстанции, като кофеин и други. Тези субстанции отнемат от организма освен водата, в която са разтворени, и вода от резервите на тялото.

Колко вода трябва да пием?
Всъщност, истината е, че няма универсален начин за определяне на ежедневните нужди от вода, и отговорът на този въпрос зависи от много фактори: Теглото на първо място, начинът на хранене, физическата активност, температурата и влажността на въздуха, физическото състояние и много други.
Най-лесно определяйте според собствените си нужди, като не се оставяйте да се почувствате жадни и средно според теглото си, като трябва да се приемат поне 30 мл вода на всеки кг тегло.
Добър индикатор за това дали действията са правилни е цветът на урината: пийте толкова, че цветът на урината да бъде между светло жълта и безцветна.

Как да се приема водата, за да бъде най-ползотворна?
Основното правило е по-често и по-малко. Изпивайте най малко две чаши вода сутрин при ставане, за да компенсирате нейната загуба по време на сън. Половин час преди всяко хранене пийте 1-2 чаши вода и й дайте време да настрои регулативните процеси преди организмът да получи хранителните продукти. Най-добрата температура на водата за ващият организъм е телесната температура. За да повишите качеството на водата е добре тя да се пие от стъклени, керамични или от специални пластмасови съдове, които не съдържат вредни химически елементи. Поставяйте водата на слънчева светлина, както и мислете позитивно около нея и преди да я консумирате.

Няколко причини защо да се пие повече вода и полезни съвети.

Няколко причини защо да се пие повече вода и полезни съвети.

Няколко причини защо да се пие повече вода и полезни съвети.

1. Ще отслабнете
Водата е един от най-добрите инструменти за намаляване на теглото.
Тя често замества висококалоричните напитки като сода, сок или спиртни напитки и е без калории. Освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! Водата е без мазнини, без въглехидрати, без захар. Пийте много вода и отслабвайте.

2. Ще запазите сърдечносъдовата си система здрава
Консумацията на добро количество вода може и със сигурност ще намали риска от сърдечен удар. Пиенето на вода спомага за правилното разреждане на кръвта и улеснява сърдечната дейност, като балансира и кръвното налягане.

3. Повече енергия
Дехидратирането може да изпие вашата енергия и да ви накара да се чувствате изморени. Дори и леко обезводняване от 1 или 2% от телесното ви тегло е достатъчно да ви причини това. Ако сте жадни, вече сте дехидратирани-и това може да доведе до умора, мускулна слабост, виене на свят и други не много приятни симптоми.

4. Водата лекува главоболие
Друг симптом на обезводняването е главоболието. Всъщност, често, когато ни боли главата е сигнал, че не сме приели достатъчно вода и организма ни има нужда от нея в този момент. Има много други причини за главоболието разбира се, но дехидратацията е един от най-често срещаните за това!

5. По-здрава и красива кожа
Пиенето на вода може да изчисти кожата ви и хора, които започват да пият повече вода съобщават за видимо по-здравословен блясък на кожата след това.
Това няма да стане за една нощ разбира се, но само за една седмица ако увеличите приема на вода, ще имате доста добър ефект върху кожата си.

6. Проблеми с храносмилането
Нашата храносмилателна система се нуждае от добро количество вода, за да функционира правилно и да смила добре приетата храна. Често водата може да помогне да излекува проблема със стомашните киселини и заедно с повечко фибри може да излекува и запек-причинен често от дехидратаци /и често консумиране на суха храна/.

7. Очистване
Водата се използва от организма и за прочистване и промиване на токсините и отпадните продукти от тялото ни! Не случайно е толкова полезно да си хапваме диня!

8. Намалява риска от рак
Пиенето на повече вода, поддържането на едно добро ниво на хидратация на организма също е установено, че намалява и риска от рак на дебелото черво с цели 45%.
Пиенето на много вода може да намали риска и от рак на пикочния мехур с 50% и също така е потенциално средство за намаляване и на риска от рак на гърдата.

9.По-добро изпълнение на упражненията
Изсушаването на организма ви може сериозно да попречи на спортните ви дейности, да ви забави и да направи по-трудно вдигането на тежести, ако ходите на фитнес.
Упражненията изискват допълнително вода, така че не забравяйте да се хидратирате добре преди, по-време и след тренировка.

Изворна вода

Изворна вода

Насищането на организма с „жива” вода, включително възстановяването на минерално солевите резерви на организма засилва притока на кръв към проблемните участъци на тялото, като по този начин се активизират защитните му механизми. Водата и най-вече, изворната , е от жизненоважно значение за всяко същество и едно от най-мощните средства за подържане на физическото и психическо здраве.